Home

Welkom op de website van het Bachfestival Dordrecht

De naam van het festival duidt al aan dat Johann Sebastian Bach (1685-1750) de centrale figuur ervan is. De klassieke muziek van Bach is een onuitputtelijke bron waaraan ook na zijn dood velen zich hebben gelaafd.
Nog altijd vormen de honderden cantates, sonates en concerten van J.S. Bach een bron van inspiratie voor nieuwe werken. Ook die muziek valt binnen het bereik van het Bachfestival. Een kleurrijke selectie uit de enorme waaier van Bach en aanverwante werken presenteren wij u in dit derde Bachfestival Dordrecht – in de Dordtse binnenstad en op mooie locaties in de overige Drechtsteden Deze website is de toegangspoort tot de tien goed gevulde festivaldagen van 19 tot en met 28 september. De data van Johann Sebastian Bach zullen daarin worden opgerekt van 1685-2014.

Festivalthema 'Grote vaders, grote zonen'

De 3e editie van het Bachfestival stelt de grote Bachfamilie centraal en de plek die Johann Sebastian daarin had. Was Johann Sebastian Bach een universeel genie dat als een gelukkige toevalstreffer ontstond, of was zijn meesterschap het resultaat van generaties lang musici in de familie? Wat was de rol van de inspiratiebronnen uit zijn tijd, de componisten vóór hem, de dikke muzikale humuslaag waarop  Bach bloeien kon?
Bachs invloed is te volgen, op zijn kinderen,  op componisten en kunstenaars na hem,  tot op de dag van vandaag. Bestaat er misschien iets als een muzikaal BachDNA dat generatie op generatie doorgegeven wordt - letterlijk en figuurlijk? 

Grote vaders, grote zonen sluit ook aan bij het driehonderdste geboortejaar van Carl Philipp Emanuel Bach, een van Bachs grote zonen. Het festival besteedt ruime aandacht aan deze nakomeling!

De titel van het festival Grote vaders, grote zonen is ontleend aan een van Bachs composities die doorgaans geassocieerd wordt met muziek zoals die in Bachs huiselijke kring tot klinken kwam (Quodlibet BWV 524).

 

NIEUWS

Bachfestival maakt programma 2014 bekend 

23 april

Van 19 tot en met 28 september 2014 klinkt voor de derde keer, tien dagen lang, op meer dan 20 verschillende bijzondere locaties in de Drechtsteden –zoals de Grote Kerk van Dordrecht met haar befaamde Bachorgel, de Oude Kerk van Zwijndrecht en het recent gerenoveerde monument ‘Het Energiehuis’- de muziek van Johann Sebastian Bach of muziek geïnspireerd op de grote meester.

In 2014 worden ook de Drechtsteden Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht actief bij het Bachfestival Dordrecht betrokken.
Meer dan 50 gratis en betaalde concerten, meerdere (deelname) activiteiten, masterclasses, lezingen en film brengen een gevarieerd aanbod van Bach Puur & Anders met grote namen uit de oude muziek en vertalingen naar muziek uit de 21e eeuw. 

Lees verder >> Bachfestival Dordrecht maakt programma bekend

 

Enige Bachfestival in Nederland krijgt vervolg

21 maart

Enige Bachfestival in Nederland krijgt vervolg